Počet zejména arabských restaurací se v posledních letech v Praze utěšeně zvyšuje, ať už jde o fast-foody s kebabem nebo luxusní restaurace. Vybere si každý, i když ceny jsou o něco vyšší než ve víc rozšířených bistrech a restauracích čínské provenience.
Pro věřícího muslima je ale důležité vědět, zda nabízejí pokrmy takzvaně halal, tedy v islámu povolené. V Praze funguje spousta restaurací s národními jídly z muslimských zemí, zároveň v nich ale můžete popíjet alkohol, který islám zakazuje. Některé z nich ani muslimové nevlastní.

"Já do těchto restaurací nechodím, pokud nemám jistotu, že jde o halal," říká představitel Islámské nadace Vladimír Sáňka. Sám doporučuje několik podniků, s nimiž si je jistý. "Prověřené" je třeba bistro Chez Amis ve Spálené ulici, které dodávalo jídlo do Islámského centra během různých oslav.

V malém podniku, vlastněném Alžířanem, si můžete dát třeba kuskus nebo jehněčí, zároveň tu ale také nakoupit celou řadu polotovarů. Že jde o muslimský podnik, poznáte snadno: jsou zde vystaveny korány a zájemci si mohou rychlý oběd zpestřit čtením brožurek o islámu. Z dalších podniků v centru města doporučuje Sáňka třeba tureckou restauraci Istanbul Kebab v ulici Politických vězňů (zde také sídlí Informační centrum a modlitebna) nebo nedaleké pákistánské bistro v Růžové ulici. V tomto nenápadném podniku nabízejí například ďábelsky pálivé kuře vindalú – dát si ho můžete s rýží nebo plackami čapátí. Jídlo vám zde i rádi zabalí, ceny hlavních pokrmů se pohybují okolo 120 Kč.

Libanonská kuchyně vede

Snad nejslavnější ze všech arabských kuchyní je libanonská, kterou v české metropoli dostanete hned na několika místech. Známým a oblíbeným podnikem je restaurace Safír v Obchodním centru Anděl – za rozumné ceny se tu skvěle najíte, pokud vám nevadí trošku neosobní prostředí a ruch z okolních podniků.

Elegantnější, ale o dost dražší variantou je restaurace U Cedru v ulici Československé armády v Dejvicích. Libanonskou kuchyni vaří také v restauraci Windmill v Konviktské, v restauraci El Emír v nákupním centru Palladium nebo v Klubu cestovatelů na Masarykově nábřeží.

V centru býval často vyhledávaný i Dahab, kde se podávala marocká, libanonská, tuniská a alžírská kuchyně. Restaurace v Dlouhé byla však v posledních měsících zavřená, počátkem října pak majitelé obnovili provoz a přestěhovali se do Soukenické ulice číslo 4, jen kousek od původní adresy. Na marockou kuchyni narazíte i v maličkém bistru Mamas & Papas na Letné.

Hlavní město ale nabízí výběr i milovníkům pákistánských a afghánských chutí. Na ty prvně jmenované můžete zajít například do restaurace Mailsi v Lipanské ulici na Žižkově nebo do podniku Mana v Praze Libni. Afghánistán, o němž se čtenář českých novin dozvídá výhradně ze zpráv o válce proti Tálibánu, reprezentuje rodinná restaurace Kábul v ulici Karolíny Světlé nebo podnik Ariana v Rámové ulici na Starém Městě.

Baklava ve Sladkém paláci

Chcete-li si v klidu posedět u arabské kávy servírované v džezvě a přikusovat k ní orientální dobroty z pistácií, mandlí a medu, zamiřte do Slezské ulice na Vinohradech. Asi pět set metrů od náměstí Míru narazíte po pravé straně na cukrárnu a kavárnu Sweet Palace.

"Přímo z Damašku dovážíme víc než dvacet druhů cukrovinek. Za rok a půl jsem jich dovezl už 1,5 tuny," usmívá se majitel Murhaf Trabulsi, který pochází ze syrského města Homs. Drtivou většinu zákazníků tvoří Češi, mlsat sem ale chodí i cizinci.

Kromě sladkostí a voňavé kávy s kardamonem nabízí pan Trabulsi i další arabské speciality: ochutnat můžete například hummus (pyré z cizrny ochucené sezamovou pastou a olivovým olejem), makdus (lilek plněný ořechy), vinné listy nebo surki, což jsou kuličky ze sýra podobného roquefortu.

Takzvaných mezze, předkrmů typických pro libanonskou a syrskou kuchyni, mají ve Sweet Palace celou řadu. Pro hladové jsou k dispozici i větší jídla, ať už jde o musaku, kuskus nebo teplé sendviče, jako jsou gyros, falafel či basturma. "Asi osmdesát procent našich zákazníků tvoří vegetariáni," vysvětluje majitel, známý svým osobním přístupem k zákazníkům. Rád každému vysvětlí, z čeho se dané jídlo skládá, a často dá také ochutnat. Muslimští zákazníci, kteří si chtějí koupit jídla s masem, tu mohou být klidní – vše je halal.

Útulný podnik nabízí posezení u několika stolků a také na zahrádce, chystá se ale rozšíření. "Během pár měsíců bychom chtěli otevřít luxusní kavárnu v arabském stylu. Bude v podzemí, s pěknými klenbami. Nyní probíhá rekonstrukce," těší se pan Trabulsi.

Tento článek máteje zdarma. Když si předplatíte HN, budete moci číst všechny naše články nejen na vašem aktuálním připojení. Vaše předplatné brzy skončí. Předplaťte si HN a můžete i nadále číst všechny naše články. Nyní první 2 měsíce jen za 40 Kč.

  • Veškerý obsah HN.cz
  • Možnost kdykoliv zrušit
  • Odemykejte obsah pro přátele
  • Ukládejte si články na později
  • Všechny články v audioverzi + playlist