V historickém areálu pivovaru v Černé Hoře začala stavba čtyřhvězdičkového hotelu. Dle ředitele pivovaru Jiřího Fuska budou zákazníky pivovaru nároční turisté a účastníci kongresů, kteří nyní pro nedostatek kapacit odjíždějí nocovat do Brna. Rekonstrukce čtyřpatrového historického areálu za celkem 105 milionů korun by měla skončit v roce 2010.

V hotelu budou pivní lázně

pivovar_Cerna_Hora_192.jpgHotel vznikne v místním centru Sladovna, objektu se základy ze 13. století, který prošel zásadní rekonstrukcí na konci 17. století. V něm nyní pivovar provozuje restauraci a pivnici s kapacitou kolem 250 míst a také bowlingovou hernu. Samotná budova pivovaru stojí opodál. Hotel bude mít kolem 100 lůžek, wellness centrum s bazénem a asi čtyřicet krytých parkovacích stání. V podzemí budou pro hosty hotelu i širokou veřejnost otevřeny pivní lázně. Koupel ve speciálních dřevěných vanách, ve kterých bude směs vody, piva, kvasnic a bylinek, působí podle Fuska kromě celkového uvolnění pozitivně také na nejrůznější kožní problémy.

Čtěte více

Zhruba polovinu z nákladů na stavbu hotelu získal pivovar dotaci z evropských fondů. "Blanensko a Moravský kras jsou sice turisticky velmi atraktivní regiony, mají ale bohužel slabou infrastrukturu. Chybí tam právě takový hotel, který by nabídl kvalitu ubytování ve velkých městech, ale za venkovské ceny. Návštěvníci regionu vyžadující luxusnější ubytování, proto nyní odjíždějí na noc do Brna," řekl Fusek. Cena jednolůžkového pokoje by se podle něj mohla pohybovat kolem 1200 korun.

Na turistický ruch se zaměřuje více pivovaru

Pivovar Černá Hora není v Česku jediným, který se zaměřuje na turistický ruch. Pivní lázně před více než dvěma lety otevřeli i v západočeském pivovaru Chodovar v Chodové Plané. I zde provozují vlastní hotel s kapacitou přes sto lůžek. Rodinnému pivovaru, který ročně uvaří kolem 80 tisíc hektolitrů piva, zajišťují aktivity zaměřené na pivní turistiku více než třetinu ze zhruba 150 milionů korun ročních tržeb. Od roku 2000 firma nabídku těchto služeb stále rozšiřuje. Pivovar tak chce zvýšit průměrný pobyt hosta z 2,5 na čtyři noci. Oba pivovary spojuje i další atrakce. Návštěvníci si v nich totiž už dnes mohou pod dohledem sládka uvařit vlastní várku piva.

Čtěte více

Černohorský pivovar patří s jednoprocentním podílem na českém trhu k největším z malých pivovarů v zemi. Loni vyrobil 165 tisíc hektolitrů piva, což je o tři procenta více než v roce 2006. Zhruba desetina produkce je určena na export. Mezi největší odbytiště černohorského piva patří Slovensko, Černá Hora, Chorvatsko, Itálie, Gruzie, Německo, Lotyško a Estonsko. V Černé Hoře navázali také na silnou tradici točených moravských limonád, ročně se jich tu vyrobí 40 tisíc hektolitrů.

Tento článek máteje zdarma. Když si předplatíte HN, budete moci číst všechny naše články nejen na vašem aktuálním připojení. Vaše předplatné brzy skončí. Předplaťte si HN a můžete i nadále číst všechny naše články. Nyní první 2 měsíce jen za 40 Kč.

  • Veškerý obsah HN.cz
  • Možnost kdykoliv zrušit
  • Odemykejte obsah pro přátele
  • Ukládejte si články na později
  • Všechny články v audioverzi + playlist