Jedním z typických egyptských jídel je musaka. Znají ji pochopitelně i v jiných arabských zemích a pojídají ji prakticky všude tam, kam sahala Osmanská říše. Můžete si ji před návštěvou Egypta zkusit připravit sami a potom na místě zkontrolovat, jestli se vám povedla. Hlavními ingrediencemi jsou různé druhy zeleniny, především lilek, paprika, rajčata a brambory. Nesmí chybět česnek a cibule. Vše nakrájíte nadrobno a smícháte s mletým masem. Nejlepší je jehněčí. Směs okořeníte kamunem a arabskou kořenící směsí. Dáte do pekáče a zapečete.
Hatšepsovet (kromě jména egyptské královny) je vlastně jakási fazolová kaše. Pro její přípravu potřebujete pochopitelně fazole, papriku, cibuli, česnek, cizrnu, rajčata, rajčatovou šťávu, olivový olej, kamun, pepř a sůl. Papriku, cibuli a rajčata nakrájíte nahrubo a dáte na pánev do rozpáleného oleje. Přidáme fazole, cizrnu a rajčatovou šťávu. Zakryjeme a na pomalém ohni necháme dusit. Po změknutí přidáme nasekaný česnek, kamun, osolíme a opepříme. Přikusujeme arabský chleba.
Přidejte si Hospodářské noviny
mezi své oblíbené tituly
na Google zprávách.
Tento článek máteje zdarma. Když si předplatíte HN, budete moci číst všechny naše články nejen na vašem aktuálním připojení. Vaše předplatné brzy skončí. Předplaťte si HN a můžete i nadále číst všechny naše články. Nyní první 2 měsíce jen za 40 Kč.
- Veškerý obsah HN.cz
- Možnost kdykoliv zrušit
- Odemykejte obsah pro přátele
- Ukládejte si články na později
- Všechny články v audioverzi + playlist