Jedním z typických egyptských jídel je musaka. Znají ji pochopitelně i v jiných arabských zemích a pojídají ji prakticky všude egypt_musaka.jpgtam, kam sahala Osmanská říše. Můžete si ji před návštěvou Egypta zkusit připravit sami a potom na místě zkontrolovat, jestli se vám povedla. Hlavními ingrediencemi jsou různé druhy zeleniny, především lilek, paprika, rajčata a brambory. Nesmí chybět česnek a cibule. Vše nakrájíte nadrobno a smícháte s mletým masem. Nejlepší je jehněčí. Směs okořeníte kamunem a arabskou kořenící směsí. Dáte do pekáče a zapečete.

Hatšepsovet (kromě jména egyptské královny) je vlastně jakási fazolová kaše. Pro její přípravu potřebujete pochopitelně fazole, papriku, cibuli, česnek, cizrnu, rajčata, rajčatovou šťávu, olivový olej, kamun, pepř a sůl. Papriku, cibuli a rajčata nakrájíte nahrubo a dáte na pánev do rozpáleného oleje. Přidáme fazole, cizrnu a rajčatovou šťávu. Zakryjeme a na pomalém ohni necháme dusit. Po změknutí přidáme nasekaný česnek, kamun, osolíme a opepříme. Přikusujeme arabský chleba.

Tento článek máteje zdarma. Když si předplatíte HN, budete moci číst všechny naše články nejen na vašem aktuálním připojení. Vaše předplatné brzy skončí. Předplaťte si HN a můžete i nadále číst všechny naše články. Nyní první 2 měsíce jen za 40 Kč.

  • Veškerý obsah HN.cz
  • Možnost kdykoliv zrušit
  • Odemykejte obsah pro přátele
  • Ukládejte si články na později
  • Všechny články v audioverzi + playlist