Jednou z rakouských, lépe řečeno štýrských specialit, které stojí za ochutnání, je olej lisovaný z dýňových semínek: Steirisches Kürbiskernöl. Dokonce mají tuto specialitu v EU se známkou uznávající původ (něco jako naše Štramberské uši). S dýněmi vůbec umí Rakušané v kuchyni zacházet s daleko větší vynalézavostí než my. Skvělá je například jejich dýňová polévka. A do ní se kape právě takřka černý olej se zelenkavými tóny. Štajeráci dokonce tvrdí, že ten, kdo užívá jejich olej, nepotřebuje žádnou viagru. Rozhodně je zdraví prospěšnější. Nemá cholesterol a obsahuje antioxidanty, spoustu prospěšných stopových prvků a vitaminů. Příprava je poměrně náročná. K získání jednoho litru oleje je potřeba semínek z 30 až 40 dýní. Stačí pár kapek na salát, carpaccio nebo na míchaná vajíčka či na těstoviny nebo na bramborovou kaši, a jídlo okamžitě dostane novou chuťovou dimenzi.
Přidejte si Hospodářské noviny
mezi své oblíbené tituly
na Google zprávách.
Tento článek máteje zdarma. Když si předplatíte HN, budete moci číst všechny naše články nejen na vašem aktuálním připojení. Vaše předplatné brzy skončí. Předplaťte si HN a můžete i nadále číst všechny naše články. Nyní první 2 měsíce jen za 40 Kč.
- Veškerý obsah HN.cz
- Možnost kdykoliv zrušit
- Odemykejte obsah pro přátele
- Ukládejte si články na později
- Všechny články v audioverzi + playlist